Omul care a transformat web-ul: La 25 de ani a creat Google și a distrus gigantul Yahoo!

de: Răzvan Băltărețu
26 03. 2015

Cele mai bune idei care au ajuns să domine internetul s-au născut în campusurile universitare. De acolo au pornit și Larry Page și Serghei Brin, când au dat peste cap căutarea online cu un motor extrem de simplu față de tot ceea ce exista.

Larry Page, omul care alături de Serghei Brin ne-a adus Google, mașini autonome, sistemul de operare Android și browser-ul Chrome, s-a născut în urmă cu fix 42 de ani. În urmă cu aproape 17 ani fonda Google, devenea director, era înlăturat din funcție doi ani mai târziu, iar din 2011 conduce din nou acest gigant online. Larry Page este, în esență, Google. Serghei Brin este omul care se ocupă cu precădere de proiecte futuriste care, de multe ori, necesită bani și nu generează pe măsura așteptărilor.

„Deși despre Google se vorbește drept o companie creată de doi magicieni ai computerelor: Serghei și Larry, Larry și Serghei, realitatea este că Google e creația lui Larry Page, ajutat de Serghei Brin“, scria Nicholas Carlson într-o biografie neoficială a directorului Google. Larry Page este omul care, după fondarea Google, și-a dat funcția de director, iar pe Brin (foto mai jos) l-a numit președinte.

Lucrurile s-au schimbat în 2001, când Kleiner Perkins Caufield & Byers și Sequoia Capital au investit 25 de milioane de dolari în Google. Ca Steve Jobs, Page era un om care voia să facă totul pe cont propriu. Nu delega, pentru a face lucrurile mai repede, ura birocrația, era convins că oamenii care se pricep trebuiau lăsați să lucreze între ei, fără să intervină, dar și credea că ideile nu țin cont de vârstă, o realitate în California, în Silicon Valley.

Page a fost forțat să renunțe la funcția de director, iar acesta îl dorea pe Jobs în locul lui. A ajuns însă Eric Schmidt, actualul președinte, să fie CEO până în 2011. Pe atunci, când Page îl voia la Google, Steve Jobs revenise la Apple, reinventa compania și era preocupat să reinventeze piața muzicală prin iPod. Mai târziu, până la primele telefoane cu Android, Google și Apple au fost companii partenere, primul iPhone având preinstalate aplicațiile YouTube și Google Maps.

Google, revoluția online condusă de Larry Page

Proiectul prin care Larry Page și Serghei Brin s-au remarcat este însă Google. Față de AltaVista și Yahoo!, avea o abordare cu totul nouă, minimalistă. Prima pagină era simplă, doar o casetă pentru a introduce termenii căutați, două butoane și logo-ul. Un deceniu și jumătate mai târziu, puține lucruri s-au schimbat. Adevărata creație a celor doi studenți a fost prezentarea rezultatelor pe baza relevanței. Acest lucru a ajuns să fie cunoscut drept pagerank și se bazează pe un algoritm dezvoltat de Larry Page.

Ce este pagerank? Ei bine, este un algoritm de analiză a link-urilor de pe internet, folosit de Google pentru a acorda o importanță specifică fiecărui element dintr-o mulțime de documente interconectate prin link-uri. Cu cât un site are mai multe trimiteri spre el, cu atât este mai important și este scos în față la căutări.

Dacă pagina A conține un link către pagina B, atunci, implicit, A afirmă despre B că aceasta este importantă, astfel că B trebuie să fie mai bine cotată în indexare. Larry Page a dezvoltat algoritmul pe când era student la Universitatea Stanford și acum este marcă înregistrată a companiei Google. Totuși, patentul aparține Universității Stanford, iar Google deține o licență exclusivă de utilizare a acestuia. În schimbul acestei licențe, Universitatea a primit 1,8 milioane de acțiuni ale lui Google, iar acestea au fost vândute în 2005 pentru 336 milioane de dolari.

Datorită pagerank, Google s-a afirmat drept un motor de căutare eficient și a fost piatra de temelie a universului Google din prezent. Compania a pornit cu o investiție de 100.000 de dolari de la Andy Bechtolsheim, cofondator Sun Microsystems. În prezent, valorează aproximativ 325 de miliarde de dolari.

„Magia“ Google i-a impresionat pe oameni, iar Page a profitat de asta când a fost întrebat cum funcționează. În 2001, a explicat cum Google generează atâtea rezultate în cazul unei căutări. „Sunt în realitate rezultate generate de miliarde de copii angajați de Google în Africa“, a răspuns acesta. În prezent, ai Google pe telefonul cu Android (prin Now, Chrome și o suită numeroasă de aplicații), ai în Android Wear și în mașini inteligente. Google a încercat și dezvoltarea ochelarilor inteligenți Glass, dar, deocamdată, acest proiect ia o pauză.

A distrus Yahoo!, dar i-a dat cel mai bun director

Yahoo! a trecut, după anii 2000, prin cea mai proastă fază. Motorul de căutare a pierdut din importanță în fața Google și n-a dezvoltat nimic cu adevărat nou, menținându-și utilizatori în Flickr, Yahoo! Mail și Messenger, și alte câteva servicii online mai mici sau mai mari. Totuși, are bani din Alibaba, în care a investit înainte să devină compania gigant din prezent.

La Google însă a fost crescută Marissa Mayer, actualul director Yahoo! și femeia care a impresionat lumea tech. În 1999, în a doua zi a lui Mayer la Google, aceasta s-a întâlnit cu Larry Page. Era ora 11 și acesta se ascundea în bucătărie. „Mă ascund. A picat site-ul. Lucrurile merg teribil de prost“, i-a spus Page. El exagera, site-ul n-avea probleme și era în creștere, notează Carlson într-o biografie neoficială a lui Mayer.

Între cei doi a fost și o relație, dar cariera lui Mayer a început să stagneze între 2010 și 2011, în vremea în care Page a decis că revine ca director executiv. Mayer însă a fost o persoană influentă la Google, dar asta până în 2010. „Când am ajuns la Google, Marissa avea multă putere. Marissa dădea ordine și oamenii le respectau. În timp, s-a dovedit că nu e chiar așa“, descrie un fost coleg de-ai ei situația. În 2007 Page s-a căsătorit, iar din 2009 și Mayer s-a căsătorit.

Din 2012, ea conduce Yahoo!, a cumpărat Tumblr cu peste un miliard de dolari și a refăcut aplicațiile companiei. A reintrodus mentalitatea de startup la Yahoo! și în ultimii doi ani compania merge mai bine, dar fără a depăși vreun record.